XAGE - Motion vid åldrande

Målet med XAGE-studien är att undersöka hur motion påverkar på åldringsprocessen hos 50–70 år gamla vuxna.
An older woman with silver hair is jogging in a park, wearing a red hoodie and black leggings. She looks focused and determined as she moves along a paved path surrounded by green grass and trees.

Vår forskning

XAGE-studien tar sig an den globala utmaningen med en snabbt åldrande befolkning, vilket vi även upplever i Finland.

En fysiskt aktiv livsstil och motion är viktiga sätt att främja hälsosamt åldrande. 

XAGE-studien är en sex månaders motionsintervention. Syftet med vår studie är att undersöka hur motion påverkar den biologiska åldringsprocessen, speciellt hur gammal man är fysiologiskt, med andra ord vilken individens biologiska ålder är. Sekundära mål i studien är att undersöka motionens effekter på andra fenotypiska markörer av åldrande så som funktions- och prestationsförmåga, blodmarkörer, telomerlängd och epigenetiska klockor. Dessutom vill vi undersöka om olika utgångsnivåfaktorer såsom genetiska riskfaktorer sammanhänger med faktorer som beskriver åldringsprocess och fysisk aktivitet.

XAGE-studien genomförs i huvudstadsregionen. Under åren 2023–2025 rekryterades 150 fysiskt inaktiva 50–70 år gamla personer som inte röker och som inte har kroniska sjukdomar. Rekryteringen av deltagare har avslutats.

Studien inleds med undersökningar och mätningar så som blodprov, tester av funktions- och prestationsförmåga, kroppssammansättning, daglig fysisk aktivitet och sömn. Efter mätningarna genomför en del av deltagarna ett motionsprogram (6 månader) självständigt hemma. Motionsprogrammet innehåller träning av uthållighet och muskelstyrka sammanlagt 4–5 gånger i veckan. Efter motionsprogrammet utförs samma mätningar som i början av studien.

XAGE-studien kommer att ta fram nya data om motionens effekter på åldrande genom att använda både etablerade och nya åldringsrelaterade markörer och hur dessa sammanhänger med varandra. Vi förväntar oss att denna information kan utnyttjas i kliniskt arbete och att vår studie kunde hjälpa öka mängden kunskap om hur motion kunde främja hälsosamt åldrande hos vuxna och äldre.

Dataskyddsbeskrivning för deltagare

Information om studiens gång

I XAGE-studien undersöker vi motionens påverkan på åldringsprocessen hos 50-70 år gamla vuxna.

XAGE-studien är en sex månaders motionsintervention. I början av studien deltar man i fyra skilda forskningsbesök där vi samlar in data gällande olika åldranderelaterade faktorer genom att mångsidigt använda olika metoder. Dessutom mäter man fysisk aktivitet och sömn hemma under sju dagar. På basis av dessa mätningar säkerställer vi att varje deltagare är lämplig för studien och kan delta i studien på ett säkert sätt.

Efter de fyra forskningsbesöken lottas deltagarna ut antingen till kontrollgruppen eller motionsgruppen för de sex månaders intervention. Deltagarna i kontrollgruppen får de nationella rekommendationerna för fysisk aktivitet. Annars fortsätter de sitt normala liv. Deltagarna i motionsgruppen får ett motionsprogram som innehåller både stavgång och träning med gummiband. De kommer att självständigt motionera 4–5 gånger i veckan hemma, men deltagarna kommer att instrueras innan interventionen och träningen börjar. Dessutom kontaktas deltagarna regelbundet under hela motionsinterventionen.

Alla deltagare ska skriva ner sina motionspass i en motionsdagbok under hela motionsinterventionen och använda Oura-ring. Dessutom mäts fysisk aktivitet varannan månad m.h.a. en aktivitetsmätare. Deltagarna i motionsgruppen ska också använda hjärtfrekvensmätare i varje motionspass av motionsprogrammet.

Studien slutar efter sex månaders intervention och samma forskningsbesök och mätningar upprepas då. Efter studien får varje deltagare feedback på basis av sitt eget forskningsresultat.

Allmänt om studiemetoder och undersökningar

Mätningar som hör till studien görs i Helsingfors (Tölö, Mejlans) i Folkhälsans forskningscentrum, HUSLAB och Arbetshälsoinstitutet. Mätningarna utförs i fyra delar samt hemma under sju dagar. Mätningarna görs både i början och i slutet av interventionsperioden.

Första forskningsbesöket innehåller vilomätningar så som blodtryck, hjärtfrekvens och kroppssammansättning samt test för funktions- och prestationsförmåga så som greppstyrketest och gånghastighetstest. Dessutom svarar deltagarna på ett frågeformulär.

Andra forskningsbesöket är ett fasteblodprov i HUSLAB. Dessutom deltar man i ett glukosprov (sockerbelastning) innan studien börjar för att kunna utesluta diabetes.

Tredje forskningsbesöket är ett fysiskt cykeltest (spiroergometri) på Arbetshälsoinstitutet. Du ska cykla och börja vid låg intensitetsnivå ända tills din egen maximala ansträngning. Testet görs under övervakning av en specialistläkare i klinisk fysiologi och målet är att definiera din fysiska prestationsförmåga.

Fjärde forskningsbesöket innehåller mätning av pulsvågshastighet.

Hemma mäter man fysisk aktivitet och sömn i sju dagar med hjälp av en ActiGraph-aktivitetsmätare och Oura-ring.

Deltagarna får följande information:

•    biologisk ålder,
•    allmän hälsoinformation såsom blodsocker och blodfetter,
•    fysisk kondition såsom uthållighetsprestationsförmåga och muskelstyrka,
•    kroppssammansättning såsom muskel- och fettmassa,
•    daglig fysisk aktivitet och sömn.

Kontakta oss

Niko Wasenius

Senior Scientist, Project Leader

Katri Ruutu

Doctoral Researcher

+358 44 488 3030