Osallistujille

Hei Fin-HIT:läinen! Suuri kiitos siitä, että olet mukana tärkeässä tutkimuksessamme. Arvostamme juuri sinun panostasi tieteen ja terveyden hyväksi. Alla kerromme tutkimuksen tarkoituksesta ja sen eri vaiheista. Tiedotamme aikanaan henkilökohtaisesti uuden seurantavaiheen käynnistymisestä.

Tutkimuksen tarkoitus

Fin-HIT (Hyvinvointi Teini-iässä / The Finnish Health in Teens Study) on valtakunnallinen, terveyttä ja elintapoja koskeva tieteellinen tutkimus, jota koordinoi Folkhälsanin tutkimuskeskus. Fin-HIT-tutkimuksen tavoitteena on tutkia, miten perintötekijät ja elintavat vaikuttavat lasten, nuorten ja nuorten aikuisten terveyteen nyt ja tulevaisuudessa. Ensisijaisesti tutkitaan painonkehitykseen yhteydessä olevia tekijöitä. Kiinnostuksen kohteina ovat muun muassa ravitsemus, liikunta, uni, digitaalisen median käyttö, mielenterveys ja syljen mikrobisto. Tutkimusaineisto mahdollistaa lisäksi erilaisten pitkäaikaissairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen tutkimisen.

Täältä voit lukea julkaisemamme artikkelit.

Tutkimuksen historiaa

A map of Finland displays municipalities outlined in black, with certain areas highlighted in blue. The blue-highlighted regions indicate specific locations of interest, related to the research project.

Fin-HIT-tutkimus käynnistyi vuonna 2011. Tutkimuksen ensimmäiseen vaiheeseen vuosina 2011–2014 osallistui yli 11 000 9–12-vuotiasta lasta eri puolilta Suomea. Tutkimus toteutettiin pääasiassa kouluissa. Mukana oli noin 500 alakoulua 44 kunnasta Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta, Hämeestä, Pirkanmaalta, Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Pohjanmaalta (katso kartta). Noin 1400 lasta ympäri Suomen osallistui tutkimukseen kotona. Lapset täyttivät kyselylomakkeen ja antoivat sylkinäytteen. Heidät punnittiin ja heidän pituutensa ja vyötärönympäryksensä mitattiin. Toinen lapsen vanhemmista kutsuttiin myös mukaan tutkimukseen vastaamaan omaan kyselylomakkeeseen.

Tutkimuksen seurantavaiheet 

Lapsuuden ja nuoruuden elintavat vaikuttavat myös myöhempään terveyteen. Tutkimus jatkuu siksi ainakin 25 vuoden ajan. Seurannan avulla voimme seurata elinympäristössä tapahtuvia pitkän aikavälin muutoksia, jotka voivat vaikuttaa terveyteen.

Tutkimuksen toiseen vaiheeseen vuosina 2015–2016 osallistui lähes 6000 nuorta. Nuoret sekä heidän vanhempansa vastasivat kyselylomakkeeseen ja antoivat sylkinäytteen. Nuoren antaman uuden sylkinäytteen avulla voimme tutkia lapsuuden ja teini-iän aikana tapahtuvia muutoksia geenien toiminnassa. Vanhemman sylkinäytteen avulla voimme tutkia, vaikuttaako yhteinen elinympäristö geenien toimintaan samalla tavalla vanhemmalla ja nuorella.
Tutkimuksen kolmas vaihe toteutettiin vuosina 2020–2024. Siihen osallistui lähes 4000 nuorta aikuista vastaamalla taas kyselylomakkeeseen, jonka pääpaino oli mielenterveydessä ja ruoankäytössä. Lisäksi nuorilla ja heidän vanhemmillaan on mahdollisuus osallistua biopankkitutkimukseen THL Biopankin kautta. Päämääränä on sairauksien ehkäisy ja uusien hoitomuotojen kehittäminen.

Tutkimuksen seuranta toteutetaan myös kansallisten väestö- ja terveysrekisterien avulla.

Tutkimuksen rahoitus

Tutkimusta rahoittaa Samfundet Folkhälsan ja useat tieteelliset säätiöt.

Etiikka ja yksityisyyden suoja

Kaikki kerätyt tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Aineisto säilytetään tietokannassa, jonka käyttöön vain tutkimusryhmällä on oikeudet. Kaikilla tutkimuksessa työskentelevillä on vaitiolovelvollisuus. Osallistujien henkilötiedot säilytetään erillään tutkimusaineistosta, jolloin yksittäisiä henkilöitä ei voida tunnistaa aineistoa käsiteltäessä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Koordinoiva eettinen toimikunta on tarkistanut ja hyväksynyt tutkimussuunnitelman.

Tutkimuksen tietosuojailmoituksen voit lukea täältä.