Till deltagarna

Hej Fin-HIT:tare! Stort tack för att du är med i denna viktiga undersökning. Vi uppskattar just din insats för vetenskapen och hälsan. Här berättar vi om undersökningens syfte och dess olika faser. När det är aktuellt med en ny uppföljningsfas kommer vi att informera dig personligen.

Undersökningens syfte

Fin-HIT (Hälsa i Tonåren / The Finnish Health in Teens Study) är en nationell vetenskaplig undersökning om hälsa och livsstil, som genomförs av Folkhälsans forskningscentrum. Syftet är att undersöka hur gener och livsstil påverkar barns, ungdomars och unga vuxnas hälsa, nu och i framtiden. I första hand undersöker vi faktorer som är kopplade till viktutveckling. Vi är intresserade av kost, motion, sömn, skärmtid, psykisk hälsa och salivens bakterieflora. Forskningsmaterialet gör det också möjligt att studera långvariga sjukdomar såsom typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Här kan du läsa de vetenskapliga artiklar som vi har publicerat. 

Undersökningens historia

A map of Finland displays municipalities outlined in black, with certain areas highlighted in blue. The blue-highlighted regions indicate specific locations of interest, related to the research project.

Fin-HIT-undersökningen började år 2011. Mer än 11 000 9–12-åriga barn från olika delar av Finland deltog i undersökningens första fas under åren 2011–2014. Undersökningen genomfördes huvudsakligen i skolor. Sammanlagt deltog ca 500 lågstadieskolor från 44 kommuner i Nyland, Egentliga Finland, Tavastland, Birkaland, Mellersta Finland, Norra Savolax och Norra Österbotten (se kartan). Ungefär 1400 barn från hela Finland deltog i undersökningen hemma. Barnen fyllde i ett frågeformulär och gav ett salivprov. De lät väga sig och mäta sin längd och midjeomkrets. En av barnets förälder bjöds också in att delta och besvara ett frågeformulär.

Undersökningens uppföljningsfaser

Levnadsvanorna under hela uppväxten påverkar hälsan också senare i livet. Undersökningen pågår därför åtminstone 25 år. Med hjälp av uppföljningen kan vi följa med förändringar som sker i livsmiljön under en längre tid och som kan påverka hälsan.

I undersökningens andra fas åren 2015–2016 deltog nästan 6000 ungdomar. De unga och deras föräldrar besvarade ett frågeformulär och gav ett salivprov. Med det nya salivprovet kan vi undersöka förändringar som sker i genfunktionerna mellan barndomen och tonåren. Med hjälp av förälderns salivprov kan vi undersöka ifall den gemensamma levnadsmiljön påverkar genfunktionerna på samma sätt hos barnet och föräldern.

Undersökningens tredje fas genomfördes under åren 2020–2024. Närmare 4000 unga vuxna deltog genom att besvara ett nytt frågeformulär, vars huvudtema var psykisk hälsa och kost. Dessutom hade de unga och deras föräldrar möjlighet att delta i biobanksundersökningen via THL Biobank. Målsättningen där är att förebygga sjukdomar och utveckla nya behandlingsformer.

Uppföljning av deltagarna sker också genom nationella befolknings- och hälsoregister.

Finansiering

Undersökningen finansieras av Samfundet Folkhälsan och flera vetenskapliga stiftelser. 

Etik och datasäkerhet

Alla insamlade uppgifter behandlas konfidentiellt. Forskningsmaterialet lagras i en databas som endast forskningsgruppen har tillgång till. Alla som arbetar med undersökningen har tystnadsplikt. Deltagarnas personuppgifter förvaras skilt från forskningsmaterialet, så att inte enskilda personer kan identifieras då forskningsmaterialet analyseras.  

Forskningsplanen har blivit granskad och godkänd av Koordinerande etiska kommittén vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS).

Du kan läsa dataskyddsmeddelandet för undersökningen här.