Kort om studien Hälsotrender och -skillnader bland elever i svensk- och finskspråkiga skolor
Hälsa är en resurs för barn och ungdomar i vardagen, och omständigheter under denna tid i livet kan ha en stor inverkan på hälsoutvecklingen senare. Kunskap om hälsa, välbefinnande och hälsobeteende liksom bidragande faktorer och förändringar över tid behövs för att stödja beslutsfattande och hälsofrämjande arbete på olika samhälleliga nivåer.
I studien undersöker vi hälsa och välbefinnande, även psykisk hälsa och bland annat ensamhet, hälsobeteenden, speciellt fysisk aktivitet, och sociala sammanhang samt förändringar i dessa bland 7–15-åriga elever. Undersökningen inkluderar numera även gymnasieelever och studenter i yrkesskolor . Faktorer som påverkar hälsa och skillnader i hälsa, särskilt empowerment-möjliggörande faktorer, inklusive hälsolitteracitet, undersöks. Dessutom studerar vi möjliga skillnader i dessa indikatorer och trender mellan elever i svensk- och finskspråkiga skolor för att förstå hälsoutvecklingen bättre på ett generellt plan. Vi använder data från 1. det finländska och nordiska urvalet av skolbarn i den internationella studien 'Health Behaviour of School-aged Children' (HBSC), i Finland benämnd WHO:s skolelevsstudie (WHO-Koululaistutkimus), samordnad av Världshälsoorganisationen WHO och Universitetet i Jyväskylä och 2. studien Barn och ungas fysiska aktivitetsvanor i Finland (LIITU-studien) samordnad av universitetet i Jyväskylä. Båda studierna samlar in nationellt representativa data och görs i samarbete med Folkhälsans forskningscentrum, och därmed säkerställs också data från svenskspråkiga skolor i Finland.
Vi har även samarbetat med Jyväskylä universitet för att utarbeta en svenskspråkig version av applikationen ’Study Health with HBSC’. Med applikationen kan till exempel lärare tillsammans med sina elever granska olika hälsorelaterade teman med data från HBSC-studien. Applikationen hittas här.