Kort om studien God diabetesvård

Ökad förekomst av typ 2-diabetes (T2D), även bland yngre vuxna, är en utmaning för folkhälsan i Finland och över hela världen, vilket också sätter ett växande tryck på hälsovårdssystemen. Forskningsprojektet 'God diabetesvård' fokuserar diabetesvårdens effektivitet. Målet är att hitta bästa möjliga medel för att primärvården och kommuner ska kunna uppnå gynnsamma resultat inom diabetesvården. Urvalet är taget från ett landsomfattande register. Nästan 2 900 vuxna med T2D från fem kommuner i Finland deltog i enkätundersökningen år 2011. Studien hade en svarsandel på 57 procent.

Forskningsprojektet undersöker:

  1. vårdkvalitet i primärvården, med fokus på hur personcentrerad samordnad vård, kontinuitet i vården, autonomistödjande hälso- och sjukvård och förtroende för vårdpersonal är förknippade med vårdresultaten, till exempel egenvård inklusive hälsosamma levnadsvanor, empowerment och allmänna hälsoutfall, och
  2. vilka andra viktiga livskontekstuella faktorer, såsom ålder, livstress, diabetesrelaterad stress, kronisk smärta, emotionellt välbefinnande och socialt stöd, samt gemenskapsstöd inklusive möjlighet att påverka hälso- och livskvalitetsfrågor i samhället, är förknippade med utfallet av vård bland patienter med typ 2-diabetes.