Kort om studien Främjandet av hälsa ur ett nordiskt perspektiv
De nordiska länderna är kända för sina omfattande välfärdssystem, goda levnadsvillkor och förhållandevis goda folkhälsa. Forskning som jämför olika hälsofrämjande strategier, kontexter och resultat med ett nordiskt perspektiv är ett sätt att stärka kunskapsområdet och utveckla den teoretiska förståelsen för hälsofrämjande.
Denna studie är en del av ett samarbete inom Nordic Health Promotion Research Network (NHPRN), med ett särskilt fokus på hälsosamt åldrande. Men även andra synpunkter utforskas.
Hälsosamt åldrande i ett nordiskt perspektiv
Åldrande och dess samband med hälsa är en viktig fråga då andelen seniorer ökar i befolkningen. Hälsosamt åldrande har definierats som processen att optimera möjligheterna för fysisk, social och psykisk hälsa för att göra det möjligt för äldre att delta aktivt i samhället utan att bli diskriminerad, att leva självständigt och ha en god livskvalitet.
Med definitionen som utgångspunkt tillämpar studien teori och perspektiv från humaniora och samhällsvetenskap för att förstå effekterna av specifika sammanhang då människor åldras. De nordiska välfärdsstaterna och deras pågående demografiska förändringar är en viktig utgångspunkt för studien. Forskningen tillämpar i första hand kvalitativa metoder, erkänner vikten av att höra äldres röster, med ett empiriskt fokus på intervjuer, berättelser och textanalys. Centrala begrepp och värderingar som undersöks empiriskt och teoretiskt är hälsofrämjande, värdighet, autonomi, deltagande, och en känsla av säkerhet. Denna studie är ett samarbete inom gruppen 'Healthy Ageing', som är en del av NHPRN.