Kort om DAGIS-studien på svenska
DAGIS-projektet fokuserar på socioekonomiska skillnader i barns energibalansrelaterade beteenden (EBRB) och stressreglering samt hur de påverkas av faktorer i förskolan, skolan och hemma. En stor undersökning genomfördes i förskolor 2015–2016 och en 5-månaders interventionsstudie för EBRB:s och stressregleringsfärdigheter genomfördes 2017–2018. Deltagarna i DAGIS-projektet följdes upp under 2023–2024.
DAGIS-studien har fokus på ökad hälsa och välbefinnande bland daghems- och skolbarn i Finland. DAGIS är särskilt intresserad av att följa levnadsvanor såsom frukt- och grönsaksintag, intag av sockerberikade livsmedel och drycker, fysisk aktivitet, stillavarande/skärmtid och stressreglering samt hur de är förknippade med socioekonomisk status. DAGIS mål är att använda daghemmet som en hälsofrämjande miljö för att främja barnens hälsosamma levnadsvanor och självreglering samt att minska socioekonomiska skillnader i barnens levnadsvanor.
DAGIS-studien leds av konsortiets ledare professor Eva Roos, Folkhälsan. I konsortiet ingår Helsingfors universitet (professor Maijaliisa Erkkola) och Itä-Suomen yliopisto (professor Nina Sajaniemi).
DAGIS-projektet har pågått sedan 2014. Först genomfördes omfattande kartläggning i åtta olika kommuner med över 800 barn och föräldrar under åren 2015–2016 (ansvarig forskare Reetta Lehto). I kartläggningen samlades uppgifter om levnadsvanor (kostbeteende, fysisk aktivitet och stillasittande beteende, sömnvanor) och stressreglering hos 3–6-åriga förskolebarn och data om hem- och daghemsmiljö. Resultaten från kartläggningen användes som grund för planeringen av ett fem månaders interventionsprogram som utfördes 2017–2018 som en randomiserad kontrollerad studie i Salo och Riihimäki (ansvarig forskare Carola Ray). Insatserna i programmet främjade barnens hälsosamma levnadsvanor och stärkte deras självregleringsfärdigheter. Insatserna var sådana att man strävade efter att minska möjliga socioekonomiska skillnader i barnens levnadsvanor.
Deltagarna i DAGIS kartläggning från 2015–2016 följdes upp under våren 2023 (DAGIS Next) för att undersöka sambandet mellan dygnsrytm, ätande, sovande och fetma bland de nu 11–14-åriga ungdomarna (ansvarig forskare Reetta Lehto). Sambandet mellan kost i tidig barndom och allergier och astma kommer också att undersökas i DAGIS Next.
Deltagarna i DAGIS interventionen (2017–2018) följdes upp under hösten 2023–våren 2024. Alla grundskolor i Salo kommun deltog i uppföljningsstudien DAGIS Salo (ansvarig forskare Carola Ray). Syftet med DAGIS Salo uppföljningsstudien är att identifiera tidigare och nuvarande miljö- och individuella faktorer kopplade till levnadsvanor, välmående, vikt och lärande bland skolbarn.
DAGIS studiens alla vetenskapliga publikationer finns publicerade på projektets externa webbsidor.